Individueel

Kamp "back to nature" voor tieners

Dit kamp is een krachtige reminder om te vertragen en opnieuw af te stemmen op het ritme en de wijsheid van de natuur. 

Het valt niet te ontkennen dat de stress die zich in de maatschappij afspeelt ook een sterke invloed heeft op het mentaal welzijn van jongeren. 

De druk om te presteren maar ook de constante veranderingen waarmee ze geconfronteerd worden, laten sommige jongeren jammer genoeg afglijden in een langdurige stresssituatie. 

Langdurige stress kan zich op verschillende manieren tonen: lichamelijke klachten (buik- of hoofdpijn; misselijk, slaapproblemen, vermoeidheid, weinig fut, onrustig voelen, ...); mentale klachten (concentratie- en geheugenproblemen, niet helder kunnen nadenken, moeite om meerder taken tegelijk uit te voeren, ...); emotionele klachten: prikkelbaar, kort lontje, snel boos worden, weinig zelfvertrouwen, somberheid/depressie, ...). 

Sommige jongeren vluchten dan ook in het internet en de technologie (die ongetwijfeld ook voordelen heeft).

Maar een electronische onderdompeling die niet gebalanceerd wordt, creëert een gat in de boot die onze aandacht, ons helder denken, productiviteit en creativiteit laten wegvloeien.

Weg van de WIFI en de schermen gaan we opnieuw tijd doorbrengen in de natuur.

 

Het laat ons even terugschakelen en geeft ons opnieuw de tijd en ruimte om de wonderen van de natuur te ervaren en HIER en NU aanwezig te zijn. 

In verbinding met de natuur wisselen actie en rust mekaar af. Zo gaan we:

- ontladen en opladen;

- ontspannen en ont-moeten;

- dicht bij jezelf komen;

- je potentieel aanspreken om verantwoordelijkheid, kracht, verbinding en samenwerking te laten groeien.

Verbinden met de natuur vraagt bewustwording en inschakelen van onze zintuigen.

Het programma tijdens die dagen bestaat uit stressrelease oefeningen (Brain Gym® en andere bewustzijnsoefeningen), verschillende technieken uit de natuurverbinding (tracking, mapping, sit spot, mindful contact maken met dieren, bomen en planten, ...),"zinvol verbindend werk voor het bos doen", spel, verhalen, creativiteit en visuele kunsten, rituelen,...

Kortom ervaringsgericht werken en leren over de natuur, onszelf en elkaar. 

De groepen zijn klein zodat er aandacht is voor individuele noden. Verbindende communicatie dragen we hoog in het vaandel en we onderzoeken ook welke wijsheden we uit het bos kunnen meenemen in ons dagelijks leven. 

Praktische info en inschrijving:

Locatie:

Drongengoedbos, te Ursel/Knesselare

We hebben een chalet (Spartaans ingericht) ter onze beschikking waar we rugzak en dergelijke kunnen achterlaten, maar waar we ook kunnen schuilen en opwarmen aan een vuur. 

Gaten en spleten zijn er bij overvloed, ramen en deuren kunnen open dus ook op die momenten is luchtcirculatie gegarandeerd. 

Er is op het terrein een composttoilet en we voorzien water om handen te wassen na toiletgebruik of andere activiteiten. 

Leeftijdsgroep: jongeren van 1ste tem 3de middelbaar

Groepsgrootte: minimum 5 jongeren, maximum 8 jongeren

Data:

Zomervakantie

maandag 18/07 tem woensdag 20/07 

Telkens van 9h tot 16h (welkom vanaf 8h30 tot 16h30)

Prijs:

150 euro voor 3 dagen 

(begeleiding door Somaya Verstyn (basisopleidingen ergotherapie en kinesitherapie, verschillende bijscholingen in stressrelease en natuurverbinding).

 

Soep en thee worden tussentijds aangeboden, gebruik van materialen is in de prijs inbegrepen.

Lunchpakket + drinkfles met water zelf mee te brengen.

! Jongeren uit regio Gent kunnen indien gewenst met mij mee carpoolen naar Drongengoedbos.