top of page

Individueel

Even voorstellen

Al van kleins af aan had ik een sterke band met dieren en een voorliefde voor de natuur. Het was dan ook mijn kinderdroom om dierenarts te worden en in verbondenheid met dieren en natuur te werken. Echter omwille van allergieën heb ik dat moeten laten varen.


Gelukkig had ik nog een aantal jaren om te achterhalen wat ik graag wou doen. Mijn zorgende aard en groot empathisch vermogen bekrachtigden mijn keuze voor een beroep in de gezondheidszorg. Na mijn studies ergotherapie en kinesitherapie heb ik in verschillende revalidatiecentra en praktijken gewerkt. Zo heeft het werken met kinderen en jongeren met ontwikkelingsvertraging, gedragsproblemen en leermoeilijkheden mij niet alleen veel ervaring gebracht, het geeft mij tot op
heden nog altijd veel vreugde om hen te zien groeien, bloeien en leren.


Eveneens bij volwassenen was mijn werk gevarieerd door zeer uiteenlopende klachten (zowel fysiek als psychosomatisch) te behandelen.

“Let als je naar een doel reist goed op de weg. Want de weg verrijkt ons terwijl we hem bewandelen.” Paulo Coehlo

Met de hoge druk in de maatschappij merkte ik op dat een andere aanpak voor mezelf en de klanten nodig is. De drukke agenda van sommige kinderen zorgt ervoor dat wekelijkse therapie (vaak 2 x 30 minuten) een belasting is voor het kind. Daarnaast merk ik op dat sommige kinderen veel stress ervaren bij het leren en daardoor soms moe en emotioneel zijn.


Naar mijn gevoel is op die momenten de essentie niet langer het stimuleren van vaardigheden, maar de stress verminderen en welbevinden verhogen waardoor het potentieel kan ontluiken en leren weer plezierig kan zijn. In mijn streven om binnen die beperkte tijd van 30 minuten (regelgeving binnen de nomenclatuur) die doelen mee te nemen, voelde ik een gejaagdheid en frustratie.


Een andere benadering van therapieduur en invulling, voor mezelf en het kind (met zijn ouder(s)) drong zich dus op. Hetzelfde ervaarde ik in het werken met volwassenen. Ik wou graag dieper ingaan op klachten die sneller terugkwamen en op de stijgende trend van stressgebonden fysieke en psychosomatische klachten.


In mijn zoektocht om op een dieper en duurzamer niveau heling te brengen op de hulpvraag en klachten die mensen ervaren, kwam ik in 2007 in aanraking met kinesiologie en ontstond er een nieuwe stroom. Ik ontdekte een zachte en efficiënte methode om na te gaan welke spanningen onderliggend zijn aan de fysieke, mentale en/of emotionele klachten. Dit bracht mij een holistische benadering van klachten.
 
In die periode die volgde, groeide het verlangen om meer preventief aan de slag te gaan in de hulpvraag naar stressgerelateerde klachten. Zo ben ik gestart met lesgeven rond lichaamsbewustwording met daaraan gekoppeld eenvoudige oefeningen om stress in het dagelijks leven te verminderen. Een weg die mij tot op heden veel voldoening geeft.

“ Een pad ontstaat door erop te lopen” Zhuang Zi

De kinesiologie bracht ook in mezelf een groeiproces op gang. Het opende in mij een grotere bewustwording in de zorg voor de aarde, de dieren en de natuur en bracht mij bij een nieuw vraagstuk! Hoe kan ik via mijn werk die bewustwording stimuleren? Is er een link tussen onze natuurvervreemding en gezondheid en welbevinden?


Intuïtief ging ik met mijn eigen technieken (stressrelease via lichaamsoefeningen) het bos in, om te wandelen, te dwalen en verheldering te zoeken. De literatuur (rond verbondenheid met de natuur in relatie tot ecologisch bewustzijn; gezondheid en
cognitieve en emotionele ontwikkeling) die ik las, verzekerden mij dat ik op de goede weg was in mijn aanpak en benadering naar ontwikkeling, gezondheid en welbevinden voor mezelf en anderen.


Zo ontvouwt zich een nieuwe weg voor mij, die mij opnieuw in verbinding brengt met mijn kinderdroom – het werken met dieren en natuur – en dit nu in relatie met natuurverbinding, stressvermindering en stimuleren van ontwikkeling, gezondheid en welbevinden.


Vol goesting ontmoet ik je graag in mijn praktijk/natuur voor een individuele sessie of in een infosessie, workshop, vorming of opleiding.

“ En wat is het, te werken met liefde?
Het is een laken weven met de draden die je hart gesponnen heeft, alsof het je geliefde is die het gewaad zal dragen.
Het is een woning bouwen met genegenheid, alsof het je geliefde is die er haar intrek in zal nemen.
Het is het zaad strooien met tederheid en de oogst rapen in vreugde, alsof het je geliefde is die van het fruit zal proeven.
Het is al wat er onder je handen ontstaat, vullen met de adem van je eigen geest.”


(Uit: De profeet: Kahlil Gibran)

bottom of page